Raspberry Pi, insanları bilgisayar konusunda eğitmeyi ve bilgisayar eğitimine daha kolay erişim sağlamayı amaçlayan bir İngiliz yardım kuruluşu olan Raspberry Pi Foundation tarafından yapılan bir dizi tek kartlı bilgisayarın adıdır.
Raspberry Pi ilk olarak 2012’de piyasaya sürüldü. Takip eden yıllarda ise daha değişik varyasyonlar ile karşılaştık.
İlk tanıtılan ve piyasaya sürülen Raspberry Pi, tek çekirdekli 700MHz frekansa sahip olan bir CPU (İşlemci)’ya sahipti ve bunu yanında bizlere yalnızca 256MB‘lık bir RAM sunuyordu. En son çıkan model ise dört çekirdekli 1.5GHz bir işlemciye ve 4GB‘lık bir RAM’e sahiptir.
Fakat, bütün bu bilgilerden önce isterseniz Raspberry Pi’nin kullandığı sistem Single Board Computer (SBC) yani Tek Kart Bilgisayar nedir? ona bir bakalım isterseniz.
Üzerinde mikroişlemci, GPIO (General Purpose Input/Output) yani Genel Amaçlı Giriş ve Çıkış pinleri, RAM ve bir bilgisayar için gerekli tüm özelliklere sahip olan tek bir devre kartı (PCB) üzerinde oluşturulmuş bilgisayarlar “Tek Kart Bilgisayar”, İngilizce “Single Board Computer (SBC)” olarak adlandırılır. Günlük hayatta kullandığımız bilgisayarlardan farklı olarak SBC’ler daha az güç tüketirler ve daha küçük boyuta sahiptirler. Genelde ARM mimarisine sahip olan SBC’lerin, x86 işlemciye sahip modelleri de bulunmaktadır. SBC’lerin donanımsal olarak değiştirilemez olması nedeniyle kullanıcılara daha çok güvenlik sunmaktadır. Tek kart bilgisayarlar akıllı ev, otomotiv, sağlık gibi alanlarda kullanılmaktadır.
Raspberry Pi, bünyesinde Linux işletim sistemini barındırmaktadır. Aynı zamanda bir dizi GPIO pini sağlayarak fiziksel yapılacak olan işlemler için elektronik bileşenleri kontrol etmenize ve IoT yani Nesnelerin İnternetini keşfetmeye olanak tanır.